Любі друзі!

У цей складний для нас усіх час потреба психологічної допомоги є вкрай актуальною. Дорослі та діти, які перебувають у гострому стресовому стані, потребують зовнішньої підтримки.

Гострота стресової реакції залежить від:

– Ступеня залученості – особа постійно стежила за воєнними подіями по телевізору чи перебувала в їхньому епіцентрі — постраждала сама або її рідні, знайомі.

– Індивідуальних особливостей — вразливість, вміння опанувати себе, наявність конкретних деструктивних стереотипів реакції психіки до війни.

– Попереднього травматичного досвіду – особа була жертвою або свідком стресогенної події, втратила близьких тощо.

Відповідно, кожен реагує на певну подію по своєму і в будь-якому разі ви можете отримати безкоштовну психологічну підтримку від спеціалістів Медико-психологічного центру Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова.

Ми підібрали список ресурсів, на які додатково можна звернутися щоб отримати психологічну допомогу:

  • Ви можете записатися на безоплатну консультацію зі спеціалістом Медико-психологічного центру Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова за телефоном +380 (68) 430 80 11.
  • Ми всі зараз переживаємо страшні часи й однією із головних задач на сьогодні – зберегти своє ментальне здоров’я і допомогти близьким. Саме тому Інститут когнітивного моделювання, Міністерство охорони здоров’я та Офіс Президента України стають на варту психологічного здоров’я українців. Платформа «Розкажи мені» починає працювати цілодобово й буде надавати безкоштовну психологічну допомогу. Тривога, панічні атаки, ознаки депресії у вас або ваших близьких – не чекайте, в умовах війни стан буде погіршуватися. Щоб отримати допомогу, потрібно лише коротко описати свій запит і залишити заявку на сайті https://tellme.com.ua/get-help. Далі за вашим запитом модератори платформи підберуть спеціаліста і він якнайшвидше зв’яжеться з вами. Консультації проводяться безкоштовно у режимі онлайн.
  • Команда Інституту когнітивного моделювання у співпраці з Кафедрами медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії ряду медичних університетів України та фахівцями проєкту «Друг» розробили Бот першої психологічної допомоги. Він охоплює не тільки рекомендації, які є помічними в перші години після зустрічі з травматичною подією, а й рекомендації, що варто і що не варто робити, щоб не зашкодити своєму ментальному здоров’ю. Бот був створений з турботою про психічне здоров’я наших громадян. В ці скрутні часи варто зберігати спокій, діяти виважено та чітко. Цей інструмент стане в пригоді, якщо важко впоратись з травматичною ситуацією, ти не знаєш, що робити та як діяти в стресовій ситуації, як вберегти своє ментальне здоров’я та здоров’я своїх близьких.

Посилання на бот в Telegram: https://t.me/s/psy_support

Посилання на бот у Viber: https://invite.viber.com/?g2=AQAsGEPcFLEVTUtB8HORRfdJAu2dcZN5O2SOb7PGv%2Be41XFp5ypEB5EuHa2tppoj&lang=uk  

  • Telegram-канал психологічної підтримки для осіб з 8 до 22 років «Перемога»: https://t.me/+U83C2OkswW5mYzky.
  • Національна професійна лінія з питань профілактики самогубств та підтримки психічного здоров’я «Lifeline Ukraine». Працює цілодобово, звернутися за допомогою можна зателефонувавши на гарячу лінію за номером 7333 або написати повідомлення за посиланням: https://lifelineukraine.com/contact
  • Реабілітаційний центр із надання безкоштовної психологічної допомоги «Крок назустріч». Звернутися можна за номером гарячої лінії центру: (044) 222 90 94.
  • Безкоштовна психологічна допомога надається українцям в умовах війни в рамках всеукраїнського кол-центру #ВАРТОЖИТИ. Звернутися можна за номером 5522.
  • Національна гаряча лінія із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерної дискримінації – 0 800 500 335 або 116 123 (з мобільного).
  • Якщо ж у вас періодично зникає електроенергія, телефонний зв’язок або з’єднання з мережею інтернет, ви можете завантажити практичний посібник «Діти та війна: навчання технік зцілення» за посиланням: http://ipz.org.ua/wp-content/uploads/2017/10/dity_fin_ispp-1.pdf. Це посібник містить 5 планів занять щодо стабілізації психо-емоційного стану дитини, а також містить дієві інструкції та рекомендації щодо покращення психологічного становища особи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *